Nieuw onderzoek toont aan

Familie en zorgpersoneel willen ondanks risico's verpleeghuizen weer open (kijk terug)

Amsterdam, 11 mei 2020 –  Een ruime meerderheid van mensen met familie in een verpleeghuis en het zorgpersoneel vindt dat verpleeghuizen per direct moeten worden opengesteld voor familiebezoek. Het welzijn van de bewoners geldt daarbij als voornaamste reden: familieleden hebben elkaar nodig. Dat blijkt uit een flitspeiling van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van SHAPE Networks.  

 

Ruim tweederde van de ondervraagden sprak zich uit vóór openstelling van de verpleeghuizen voor familiebezoek. Familieleden zijn vaker voorstanders van een heropening dan medewerkers: 6 op de 10 zorgmedewerkers (62%) en 8 op de 10 familieleden (84%). Uit het onderzoek komt verder naar voren dat zowel bewoners als familieleden ernstig lijden onder het huidige bezoekverbod: zij hebben psychische (66%), emotionele (74%) en lichamelijke klachten (52%). Ook het zorgpersoneel geeft aan sinds het bezoekverbod last te hebben van lichamelijke en psychische klachten. Bijna een kwart (23%) van hen ervaart emotionele klachten. 

Van de ondervraagden verwacht 37% dat het besmettingsrisico voor henzelf en hun naasten door heropening zal toenemen, 55% verwacht dat dit gelijk blijft. 43% van het zorgpersoneel geeft aan dat een verhoogd risico op een mogelijke fatale besmetting ondergeschikt is aan de negatieve gevolgen van de isolatie (versus 31% van de familieleden). 

Medewerkers verpleeghuis
Mensen met familie in verpleeghuis

Livestream

SHAPE Networks wijdde op maandag 11 mei onder leiding van Paul van Liempt een speciale livestream aan het dilemma van familiebezoek in verpleeghuizen. Hierin werd het onderzoek verder toegelicht en besproken met zorgbestuurder Jeroen van den Oever, hoogleraar Rudi Westendorp en oud-senator Heleen Dupuis. De livestream is hier terug te kijken. Reageren kan altijd via facebook.com/shapenetworks.

Amsterdam, the Netherlands
connect@shapenetworks.org 
+31 20 2444868

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn - White Circle